15 ianuarie 2013 – Ziua Culturii Naţionale

La mulţi ani culturii române!
La mulţi ani culturii sălăjene!
În acest an, pentru a treia oară, România sărbătoreşte la 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 163 de ani. Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române” aşa cum ni-l înfăţişează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reuşita de a îmbina efortul de recuperare a tradiţiei cu necesara deschidere spre modernitate. Cultura şi educaţia clădesc deopotrivă o naţiune puternică şi demnă.
Ziua Culturii Naţionale ne aminteşte că avem un capital cultural şi uman însemnat, pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale. Avem o datorie comună faţă de cultura română, faţă de valorile care ne-au format şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare. Astăzi, mai mult ca oricând, în diveristatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creaţia marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit şi continuă să contribuie la expresia identităţii poporului român.
În acest context, poate că ar fi potrivit pentru noi, toţi cei care avem un grad de implicare mai mare sau mai mic în susţinerea culturii sălăjene, să ne gândim mai mult la unitate. Vorbesc aici nu doar de unitatea de idei, ci, mai ales, de unitatea de fapte. Pentru că de multe ori clamăm unitatea de opinii, dar, din păcate, deseori ne divizăm, şi, de ce nu, ne risipim… atunci când e vorba despre transpunerea în practică a proiectelor proprii. Ori, practica europeană ne învaţă tocmai acest mic secret al reuşitei: unitatea instituţională pentru sporirea anvergurii proiectelor. Cu siguranţă, un proiect mare, cu o susţinere puternică, va aduce servicii mai multe comunităţii locale, decât zece subfinanţate, dar care satisfac orgolii mărunte…
Aşadar, de Ziua Culturii Naţionale, dorim tuturor iubitorilor de cultură, tuturor truditorilor din cultură, tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor culturii, un sincer LA MULŢI ANI!

Doina Cociş,
director executiv al DJCPN Sălaj

5 Thoughts to “15 ianuarie 2013 – Ziua Culturii Naţionale”

  1. Mirel

    Asta-i articolul tau de adio? Sau il pupi in fund pe Capilnasiu?

  2. Mihai

    Da, multumim frumos! Oare vom reusi, atat ca oameni de cultura, cat mai ales ca popor, sa traim in… unitate! E buna diversitatea de idei, de opinii, dar orgoliile si lupta absurda pt. falsa putere, nu fac bine nimanui. Doamne-ajuta, sa nu mai planga Eminescu, acolo sus, pentru neamul lui!

  3. Mirean

    Ba Mirel (ca tot e ziua Culturii!) ba, n-are cum! Sa-l pupe, vreau sa zic. E la Bucuresti. L-am vazut aseara la tv. Tu, inafara de pagina asta, pe unde-ti mai porti…buzele?
    Frustrarile? Otrava?

  4. Mirean

    Lasati, D-na Cocis, nu mor caii cand vor cainii…. La multi ani dv. si culturii romane, atata cata este.

  5. Daniel

    La Cultura, un inginer metalurgist

    Un alt exemplu de politizare, dar si nepotism in institutiile locale din Salaj il reprezinta numirea la Directia de Cultura a Doinei Cocis. Aceasta a fost pusa in functie, la propunerea primarului din Simleul Silvaniei, Septimiu Turcas, nu pentru calitatile sale profesionale, ci pentru ca era…verisoara lui. Numirea acesteia la Cultura a provocat un adevarat scandal pe plan local, fiind acuzata ca nu are nici pregatirea profesionala si nici calitatea morala sa detina aceasta pozitie. Fostul director al Directiei Cultura, Ileana Petrean Pausan, intr-o scrisoare adresata in 2009, ministrului Culturii din acea perioada, Theodor Paleologu, sustine ca nu este normal ca in directia de cultura sa fie numita o inginera care a absolvit Facultatea de Metalurgie. De asemenea, fostul director aminteste faptul ca Doina Coicis a primit numeroase sanctiuni disciplinare si administrative de cand lucreaza la aceasta directie: o sanctiune administrativa definitiva prin instanta, pentru ca a sustras documente oficiale, dar si pentru fals in declaratii privind regimul incompatibilitatilor functionarului public. Ileana Pausan a mai mentionat in scrisoarea trimisa lui Paleologu faptul ca Doinei Cocis i s-a pus poprire pe salariu pentru ca, in calitate de administrator al unei firme, nu si-a achitat datoriile la stat.

Leave a Comment